nedjelja, 5. lipnja 2016.

MAKEDONSKI KOLAČ DOK GA PEČETE CIJELA KUĆA MIRIŠE


MAKEDONSKI KOLAČ DOK GA PEČETE CIJELA KUĆA MIRIŠE

Zašto baš Makedonski ne bih znala. Mama ga je jako davno pravila za slavu, posnu, i ostao mi je u sećanju kao mirisan, sočan, aromatičan kolač.
Sastojci
Testo:
– 5 šoljica kisele vode
– 5 šoljica brašna
– 3 šoljice ulja
– 3 šoljice pšeničnog griza
– 1 kašičica cimeta

– 100 gr seckanog suvog groždja
– 100 gr seckanih oraha
– 1 pakovanje praška za pecivo
Sirup:
– 250 gr šećera
– 1 pakovanje vanil šećera
– 2,5 dcl vode
Za posipanje:
– 50 gr sekcanih oraha / po želji – ne mora al lepo izgleda
Priprema
Napomena: 1 šoljica = 150 ml
Prosejati 5 šoljica brašna sa jednim praškom za pecivo i jednom kašičicom cimeta. Dodati 3 šoljice griza, 100 gr krupno seckanog suvog groždja i 100 gr krupno seckanih oraha. Sve izmešati u vanglici.
U sredini suvih sastojaka napraviti udubljenje pa uliti 5 šoljica kisele vode i 3 šoljice ulja. Sve izmešati da se smesa ujednači. Možete koristiti mikser a može i jednostavno žicom za mućenje.
Rernu zagrejati na 180C.
Pleh dim 25*35cm obložiti papirom za pečenje i uliti smesu. Testo odozgo po želji posuti sa 50 gr seckanih oraha.
Peći 35-40 min. Probati čačkalicom da li je gotovo, izvaditi pleh i kolač ostaviti u plehu da se ohladi.
U medjuvremenu napraviti sirup: kuvati 250 gr šećera, 1 vanil šećer i 2,5 dcl vode oko 3-4 min i vrelim sirupom preliti prohladjen kolač.
Kolač ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne upije sav sirup. Seći na kocke, kockice, štanglice, trouglove, a može i direkt iz pleha…
Kao i sve što se preliva sirupom tako je i ovaj kolač najbolji kad malo odstoji.

Nema komentara:

Objavi komentar

NEVEROVATNO UKUSAN I NEŽAN KOLAČ, KOJI MOŽETE LAKO I BRZO PRIPREMITI. PREDNOST OVOG KOLAČA JE U TOME ŠTO JE ZDRAV I VEOMA SE SVIĐA DECI

SASTOJCI Biće potrebni sledeći sastojci: – polumasni sitni sir – 500 gr – šećer- 5 supenih kašika – jaja – 2 komada – griz – 4 supene k...