Ako ste se pitali kako se prave one prave liciderske žele bombone više ne morate. Delim sa vama recept za pravljenje ovih žele bombona, vaše je samo da odaberete ukuse i boje.
Sastojici:
- 1,5 l vode
- 125 gr kukuruznog skroba ( običan štirak i on je jestiv )
- 1 kg šećera
- 2 belanca
- 1 kašičica limuntusa
- arome i boje po želji, treba vam tri
- još šećera da se uvalja žele
- Priprema:Litru vode stavite da provri.Za to vreme 500 ml vode, štirak i šećer pomešajte, da nema grudvica.Kad voda provri zakuvajte i mešajte, biće beličasto providno.Nastavite mešanje 40 minuta, ali malo smanjite vatru da vam ne bi iskakalo napolje.Posle 40 minuta dodajte limuntus.Tada će da zapeni i da pobeli smesa.
Nastavite kuvanje na nekoj strednjoj vatri uz stalno mešanje još nekih 30 minuta.Smesa je gotova kad se skoro vidi dno kad mešate.Pazite da vam se ne desi da u strahu da se ne skuva prekuvate smesu, onda će baš biti onako žilav žele, biće i onda dobar ali može da se desi da bude malo rastegljiviji nego što bi trebalo.Sklonite sa vatre pa podelite smesu na 4 dela, u tri činije, a četvrtu ostavite u šerpi u kojoj se kuvalo.U tri činije dodajte aromu i boju i brzo izmešajte jer je lepljivo. ( slika )Raširite tri kesa i nauljite ih, blago i istresite ove smese, svaku posebno i razvucite u pravougaonik.Dok to radite šerpa u kojoj se sve kuvalo sa četvrtim delom neka ostane na ugasenoj ringli šporeta i neka vam to neko meša dok vi razvlačite.Ulupajte belanca, bez šećera pa sklonite šerpu, dodajte belanca i mikserom umutite ( slika ) biće belo.Taj deo nanesite na sva tri dela u boji ( slika )Ostavite da se ohladi na kesama, pa urolate, pažljivo da nema vazduha izmedju.Nauljite ruke i makaze pa isecite makazama rolatiće.Svaki uvaljajte u kristal šećer.Napomena: Ako vam se desi da u žurbi slučajno ne namažete kese, ne očajavajte, može sve da se pasi iako se žele tako zalepio da ne može ničim da se skine. Zaledite ga i samo odlepite kesu od dole, prenesite na pouljenu kesu, ostavite da malo otpusti i samo urolajte, isto je!
Nema komentara:
Objavi komentar