Keks deo:
- 300 gr mlevenog keksa, integralnog, a može i obični
- 100 gr margarina
- 50 ml mleka
Fil:
- 400 gr ( velika čaša ) kisele pavlake
- 400 gr ( velika čaša ) voćnog jogurta od kajsije ili breskve
- 250 ml slatke pavlake, slatko vrhnje, hulala
- 30 gr želatina u granulama
- 100 gr šećera u prahu
- 3 kašike vode
- 500 gr breskvi ( nektarina )
Žele:
- 250 ml soka od narandže, breskve, kajsije, cedevita
- 1 kesica preliva za tortu
- 2 ravne kašike šećera
- Priprema:Obložiti kalup okolo sa folijom.Keks, margarin ( sobne temperature ) i mleko izmesiti.Istresti keks pa utisnuti ga rukama na dno i malo sastrane.Želatin staviti u posudu, dodati vodu i ostaviti da nabubri.Umutiti slatku pavlaku, pa dodati šećer i kiselu pavlaku i sve umutiti.
- Na kraju dodati voćni jogurt i izmešati.Želatin je za to vreme nabubrio. Staviti ga na vatru i otopiti.Želatinu dodati 2 kašike fila i izmešati pa onda sve zajedno istresti uz mešanje nazad u fil.Sada iseckati breskve i izmešati.Preko keksa u kalupu istresti fil.Ostaviti u frižider.Pomešati preliv dok je još u prahu i šećer pa dolivati sok i mešati.Staviti na vatru i mešati do tačke vrenja ali da ne provri pa skloniti sa vatre da se hladi.Mešati dok ne postane toplo i tako toplo preliti preko torte, brzo od sredine prema krajevima.To raditi brzo jer se preliv brzo i sreže.Vratiti u frižider , dekorisati po želji i služiti.U frižideru neka bude najmanje 3h.
Nema komentara:
Objavi komentar